Μπορείς κι εσύ να δημιουργήσεις ένα δικό σου λογαριασμό.
Χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά!!!Δείτε το VIDEO TUTORIAL
με οδηγίες χρήσης του LeVAnDa
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO TUTORIAL
ή ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα βήμα
Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Αρχικά θα πρέπει να γίνει η εγγραφή στη LeVAnDa. Με τη συμπλήρωση των στοιχείων θα λάβετε ένα απαντητικό email επιβεβαίωσης εγγραφής και θα εμφανιστούν τα εργαλεία διαχείρισης.
2. Ανοίγετε τη σελίδα www.youtube.com και μόλις εντοπίσετε κάποιο βίντεο που σας ενδιαφέρει αντιγράφετε τη διεύθυνση (URL) του βίντεο και την επικολλάτε στο αντίστοιχο πεδίο του μενού «Διαχείριση Ταινιών». Για δική σας διευκόλυνση μπορείτε να γράψετε κάποια σχόλια για το περιεχόμενο της ταινίας. Στη συνέχεια επιλέγετε το σύμβολο +για να προστεθεί το βίντεο στη βάση δεδομένων της LeVAnDa.
3. Από το μενού «Διαχείριση Σημειογραφίας» θα δημιουργήσετε το δικό σας "σετ" λέξεων-κλειδιών στα έξι διαθέσιμα πεδία, λέξεις κριτήρια δηλαδή που θα αποτελέσουν το σύνολο της σημειογραφίας σας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να περιγράψετε οποιοδήποτε βίντεο υπάρχει αναρτημένο στο YouTube, ορίζοντας όσες λέξεις-κλειδιά κρίνετε ότι είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν στην περιγραφή του οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. παρουσίαση θέματος, ασκήσεις για την πάσα, κλπ.). Οι λέξεις προστίθενται στη βάση δεδομένων της LeVAnDa με το σύμβολο +. Αν θελήσετε να διαγράψετε κάποια/ες λέξη/εις τις μαρκάρετε και στη συνέχεια επιλέγετε το εικονίδιο με τον κάδο.
4. Στο μενού «Ανάλυση βίντεο» θα επιλέξετε το βίντεο που θέλετε να αναλύσετε. Με την εντολή Play (αναπαραγωγή) από τα χειριστήρια της LeVAnDa θα ξεκινήσει η θέαση του βίντεο. Μόλις εντοπίσετε μια σκηνή που σας ενδιαφέρει, επιλέγετε την αγκύλη “mark in” ([) για να οριστεί η αρχή της σκηνής. Όμοια την αγκύλη “mark out” (]) για το τέλος της σκηνής. Στη συνέχεια για να ολοκληρωθεί η ονοματοδοσία της συγκεκριμένης σκηνής επιλέγετε τις λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν καλύτερα τη σκηνή. Για να καταχωρηθεί η περιγραφή στη βάση δεδομένων της LeVAnDa θα πρέπει να επιλέξετε το σύμβολο “+” ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποθήκευσης. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η περιγραφή του βίντεο. Για τη διευκόλυνση σας μπορείτε να μετακινηθείτε στο βίντεο από τη μπάρα χρόνου αν πρόκειται για μεγάλες μετακινήσεις ή εναλλακτικά σε βήματα των 6 δευτερολέπτων από τις εντολές μετακίνησης δεξιά και αριστερά από την εντολή Play της LeVAnDa.
5. Τέλος στο μενού «Αναζήτηση Υλικού» θα μπορέσετε να αναζητήσετε βιντεοαποσπάσματα βάσει των λέξεων της σημειογραφίας σας. Αφού επιλέξετε τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν από τα 6 πεδία της σημειογραφίας πατήστε το εικονίδιο με το μεγεθυντικό φακό. Ως αποτέλεσμα της αναζήτησης θα εμφανιστεί ένας πίνακας με τις σκηνές που ανταποκρίνονται στο ερώτημα σας και με την επιλογή αναπαραγωγής της πρώτης σκηνής θα μπορέσετε να δείτε τη μια σκηνή μετά την άλλη ως λίστα αναπαραγωγής. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε το εικονίδιο αναπαραγωγής σε κάθε σκηνή για να αλλάξετε τη σειρά θέασης ή ακόμη και να διαγράψετε κάποια σκηνή επιλέγοντας τον κάδο που θα βρείτε στην εκάστοτε σκηνή. Σημ.: Αν δεν επιλέξετε καμία λέξη θα επιστραφούν όλες οι διαθέσιμες σκηνές της βάσης δεδομένων σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν πατήσετε επάνω στο βίντεο του YouTube ή επιλέξετε την αναπαραγωγή (play) από το εικονίδιο μέσα στο παράθυρο του βίντεο θα παίξει το βίντεο που είναι φορτωμένο εκείνη τη στιγμή από την αρχή και όχι οι επιλογές σας.
6. Η πρόσβαση στο υλικό είναι διαθέσιμη σε σας ως χρήστη από κάθε υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο αφού συνδεθείτε με τα στοιχεία σας, αλλά μπορείτε να μοιραστείτε αν θέλετε το υλικό σας και με τους «φίλους» σας αφού θα τους έχετε ορίσει από το μενού «Διαχείριση Φίλων».
7. Αν κάνετε φίλους έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αν θα βλέπετε και τα δικά τους αποτελέσματα και τη σημειογραφία τους στην «Αναζήτηση Υλικού» ή όχι από τα αντίστοιχα κουτάκια επιλογής που θα βρείτε στο μενού αυτό.
Σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο μια δεξαμενή οπτικοακουστικών πληροφοριών οργανωμένη σε ότι αφορά το περιεχόμενο από ποικίλο υλικό.
Σας καλούμε να διαδράσετε με την εφαρμογή. Θα χαρούμε να συμμετάσχετε στην έρευνα χρηστικότητας της εφαρμογής που διεξάγουμε στο μενού «Έρευνα» αλλά και να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας όπως και προτάσεις βελτίωσης στο e-mail levanda.teacher@gmail.com
Σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική διάδραση με τη LeVAnDa